استیل ۳۰۹

استیل ۳۰۹

استیل ۳۰۹ یک فولاد ضد زنگ آستنیتی است که تا دمای ۱۰۳۸ درجه سلسیوس در مقابل اکسیداسیون از خود مقاوت نشان می دهد.

به دلیل درصد بالای کروم (۲۳%) در مقایسه با استیل ۳۰۴، این فولاد ضد زنگ به طور عام در مقابل خوردگی های دما همچون سولفید شدن و کربونیزه شدن، به شرط آن که در معرض سیکلهای دمایی متناوب و غلظت بالای مواد خورنده نباشد، مقاوم است.

استیل ۳۰۹ در دو رده  دیگر ۳۰۹S و ۳۰۹H نیز تولید می گردد. گرید ۳۰۹S دارای کربن کمتری در ترکیب آلیاژی خود می باشد که این امر موجب بهبود خواص شکل پذیری و سایر پروسه های تولید آن می گردد.

گرید ۳۰۹H دارای درصد کربن بالاتری نسبت به گرید ۳۰۹ بوده و در نتیجه، مقاومت به خزش آن بهبود یافته است.

در مواجهه با شوک حرارتی و یا سیکل های دمایی متناوب، مقاومت به خوردگی های دما بالای استیل ۳۰۹ کاهش می یابد. لذا این فولاد ضد زنگ برای بسیاری از کاربردهای عملیات حرارتی توصیه نمی شود.

استیل ۳۰۹ به دلیل درصد کم نیکل، برای کاربردهای مقاوم به خوردگی مرطوب توصیه نمی شود. درصد بالای کربن این گرید که به منظور بهبود خواص خزشی به آن اضافه شده است، اثر مخربی بر مقاومت به خوردگی شیمیایی این فلز داشته و موجب بروز خوردگی بین دانه ای (inter-granular Corrosion) می گردد. اگرچه به دلیل درصد بالای کروم در ترکیب این آلیاژ، مقاومت به خوردگی آن در قیاس با اکثر فولاد های مقاوم به حرارت بیشتر است.


خواص شیمیایی فولاد زنگ نزن ۳۰۹

Fe Ni(%) Cr(%) S(max%) P(max%) Si(max%) Mn(max%) C(max%) Grade
balance ۱۲-۱۵ ۲۲-۲۴ ۰٫۰۳ ۰٫۰۴۵ ۰٫۷۵ ۲٫۰ ۰٫۲ ۳۰۹
balance ۱۲-۱۵ ۲۲-۲۴ ۰٫۰۳ ۰٫۰۴۵ ۰٫۷۵ ۲٫۰ ۰٫۰۸ ۳۰۹S

خواص مکانیکی فولاد زنگ نزن ۳۰۹

انرژی ضربه آیزود (J) سختی(Rb) ازدیاد طول (درصد) استحکام تسلیم

(MPa)

استحکام کششی

(MPa)

۱۴۰ ۸۵ ۴۵ ۳۴۵ ۶۵۵

قابلیت جوشکاری

استیل های گرید ۳۰۹ بدلیل ساختار آستنیتی قابلیت جوشکاری مناسبی دارند،و جوشکاری مقاومتی گزینه خوبی برای این استیل می باشد اما جوشکاری به روش اکسی استیلن برای این آلیاژ از فولاد توصیه نمی شود. به طور خلاصه ورق استیل ۳۰۹ میتواند بوسیله اکثر فرایندهای جوش استاندادر از جمله TIG, PLASMA, MIG, SMAW, SAW  وFCAW جوشکاری شود.


مقاومت در برابر خوردگی

استیل ۳۰۹ از مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی برخوردار است. همچنین در محیط های اسیدی مقاومت به خوردگی بسیار خوبی دارد لذا جهت نگهداری و حمل و نقل اسیدنیتریک ، اسید سولفوریک، اسیدهای ترکیبی، اسید استیک، اسید سیتریک و … استفاده می شود.

اما ورق این گرید برای استفاده در محیط های مرطوب طراحی نشده است، البته در مقایسه با گرید ۳۰۴ ، در محیط های دریایی و آب های شور مقاومت به خوردگی بیشتری از خود نشان می دهد.

استیل ۳۰۹ مقاومت به حرارت بسیار بالایی دارد و دمای اکسید شدن و زنگ زدن در آنها حدود ۱۰۹۳ درجه سانتی گراد می باشد. در مواقعی که نوسانات دمایی وجود دارد، برای  دماهای بالاتر از ۹۸۰ درجه سانتی گراد نباید استفاده شود.


قابلیت فرم پذیری

استیل ضد زنگ ۳۰۹ قابلیت فرم دهی، کشش و حکاکی خوبی دارد، اما در حالت کلی فرم پذیری استیل ۳۰۹ نسبت به اکثر استیل های سری ۳۰۰ پایین تر است. البته از طریق عملیات حرارتی آنیل می توان سختی آن را کاهش و فرم پذیری آن را افزایش داد.


بازپخت

استنلس استیل ۳۰۹ در بازه دمای ۱۰۳۸-۱۱۲۱ درجه سانتی گراد حرارت داده می شود و سپس آن را در آب کوئنچ می کنند ( سرد کردن سریع فولاد) که به این فرایند بازپخت یا آنیل کردن می گویند.


سخت کاری

ورق استیل ۳۰۹ قابلیت سخت کاری از طریق عملیات حراراتی را ندارد، به همین دلیل جهت افزایش سختی و استحکام در برخی از موارد بر روی آن کار سرد انجام می دهند.


کاربرد

استنلس استیل ۳۰۹ در موارد زیر کاربرد دارد:

  • المان های حرارتی
  • قطعات کوره
  • مبدل های حرارتی
  • نیروگاه ها
  • سایر وسایل حمل و نقل با درجه حرارت بالا

آکام پارس تامین کننده انواع ورق، لوله و میلگرد استیل نگیر( استیل آستنیتی) بوده و آماده ارائه خدمات در زمینه استفاده و تامین این آلیاژ به صنایع کشور می باشد.

 

مطالب مرتبط